Eenheidsbebouwing

Tekst van Eenheidsbebouwing van eclectische winkelhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5738)

Eenheidsbebouwing van bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen op sokkel van arduin, te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Opvallende witgeschilderde banden van natuursteen of cement. Begane grond, deels bepleisterd met schijnvoegen, onder doorlopende gekorniste puilijst. Getoogde bovenvensters, beëindigd met aanzet- en sluitstenen. Apart behandelde afgeschuinde hoeken en zijtravee met vensters in licht verdiepte nis, verrijkt met balkons en dakvensters; laatstgenoemde in geblokte houten omlijsting met driehoekig fronton; gelijkvloers met winkelpuien. Op nummer 17 gedenkplaat met volgende inscriptie: "In dit huis / werd geboren op / 13 juni 1901 / Lode Zielens / één van Vlaanderens / verdienstelijkste romanschrijvers / ons door het oorlogsgeweld te vroeg ontvallen / op 26 november 1944".

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine