In de Goudbloem

Tekst van In de Pelikaan, In de Goudbloem en Dit is in d'Hoop (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5737)

Fraai neorenaissancehuis zogenaamd "ln de Goudbloem" gebouwd circa 1885. Trapgevel van drie à twee traveeën en aparte eenvoudiger ingangstravee links. Parement van bak- en natuursteen zie omlijstingen, speklagen, druiplijsten en sierankers. Per verdieping verschillend geordonneerd: begane grond met arcade van drie rondbogen voorzien van sleutel en hoekstenen en steunend op Ionische driekwartzuilen; hoofdverdieping met sierlijk Ionisch hoofdgestel achter heden verdwenen balkon; hierboven vierlichtsvenster van gekoppelde rondbogen tussen pilastervormige stijlen met wortelbeslag; leeuwenkop in de middelste zwik geflankeerd door halfronde balkonnetjes van de vierde bouwlaag. Ten slotte top met rondboog venster en pinakels. De aanpalende panden nummers 21 en 23 zijn in een enigszins aansluitende doch minder homogene stijl gebouwd; het nummer 23, 1882 gedateerd in gevelsteen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine