Meergezinswoning

Tekst van Geheel van twee gekoppelde woon- en handelspanden in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5733)

Monumentale neobarokgevel van vier traveeën, vier bouwlagen en mansardedak (kunstleien) te dateren 1883; naar ontwerp van architect E. Leclef. Lijstgevel van baksteenmetselwerk met overvloedig gebruik van natuursteen. Hoge begane grond met een entresol, verticaal geleed door middel van zware geblokte penanten. Bovenbouw geordonneerd met kolossale respectievelijk Ionische en Corinthische pilasters onder klassiek hoofdgestel, volledig uit het gevelvlak tredend ter hoogte van tweede en derde travee, alwaar gesteund door enorme gegroefde consoles en beëindigd met gebroken gebogen fronton met siervaas. Per verdieping markerende balustrades, omgetrokken voor de balkons op tweede en vierde bouwlaag. Rechthoekige vensters, ingekast in de middentravee en omlijst met diverse entablementen in de zijtravee.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1883, Modern Archief 20.202, dossier 523.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine