Schoolgebouw

Tekst van Herenhuis in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5725)

Schoolgebouw van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1860 ter plaatse van het voormalig Iers College (17de tot 18de eeuw). Beschilderde lijstgevel met een zeer mooie gevelbeëindiging: fries versierd met bloemmotieven onder een kroonlijst met berekopjes en rozetten op tandlijst. Begane grond met imitatiebanden onder een brede puilijst, benadrukte middentravee, rechthoekige poort tussen pilasters met verdiepte schacht, aansluitend balkon op voluten en deurvenster onder gestrekte waterlijst op consoles. Getraliede rechthoekige benedenvensters, bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren en fraaie sleutel met balustrade of vleugelstukken en lekdrempels met versierd paneel. Rechthoekige poorten. Rechts eenvoudig bijgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen. Ter hoogte van de puilijst tussen de zevende en de achtste travee: Onze-Lieve-Vrouw der Eenzaamheid in een glazen kast met bovenaan het opschrift "1691 Nuestra Senora de la Soledad", onderaan "Onze-Lieve-Vrouw der Eenzaamheid B.V.O.". Gepolychromeerde knielende Onze-Lieve-Vrouw met paternoster, gekleed als religieuze.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1860, Modern Archief 20.111/1, dossier 270.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine