Knechtjeshuis en Stedelijke Nijverheidsschool

Tekst van Knechtjeshuis en Stedelijke Nijverheidsschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5716)

Voormalig Knechtjeshuis dat in 1558 gesticht werd door Johanna Van Schoonbeke, nu Stedelijk Instituut voor hogere Technische studiën. Verankerde zandstenen straatgevel uit de 16de eeuw, hersteld in de eerste helft van de 20ste eeuw; elf traveeën en één bouwlaag onder een leien zadeldak, hoger opgaand in drie dakvensters met puntgeveltjes op schouderstukken, hoge afgeschuinde sokkel. Beluikte kruiskozijnen en rechthoekige luiken onder uitspringende lateien. Rondboogpoort in een eenvoudige omlijsting met een verweerde sluitsteen (Christuskop), steigergaten onder de geprofileerde daklijst. Nagenoeg identieke bepleisterde en beschilderde achtergevel van zes traveeën met nog een aanleunend schutdakje van 1618 op arduinen zuilen.

Verder latere schoolgebouwen rond een rechthoekige binnenplaats; oostvleugel van negentien traveeën en drie verdiepingen van 1744-54 (?); bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Westvleugel van vier bouwlagen in neotraditionele stijl van 1914 met op derde bouwlaag grote beelden die de verschillende ambachten voorstellen; binnen bibliotheek met oorspronkelijk interieur.

• GEUDENS E., Het Antwerpsch Knechtjeshuis sedert zijn voorhistorisch tijdperk tot op onze dagen, Antwerpen, 1895.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine