De Peerboom en Fonteyn

Eertijds twee panden zogenaamd "de Peerboom" en "Fonteyn", waar van 1689 tot 1797 de zusters apostelinnen gevestigd waren. Huidige voorgevel van 1925-26, vrije reconstructie van negen traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (roofing). Bak- en zandstenen lijstgevel boven vierde travee hoger opgaand in een trapgevel (zeven treden + overhoeks topstuk) met een rondboogvenster geflankeerd door kloosterkozijnen en een rechthoekig luik onder een uitspringende latei. Gebruik van zandsteen voor de lage plint, speklagen, negblokken, steigergaten en kordons. Korfboogarcaden op begane grond van natuursteen; kruiskozijnen aansluitend bij kordons op de bovenverdieping. Barokpoortje uit de tweede helft van de 17de eeuw zou afkomstig zijn van een verdwenen gebouw uit de Kaasstraat; rondboogdeur in een geblokte hardstenen omlijsting met sleutel en imposten onder een gestrekte waterlijst; getralied bovenlicht tussen vleugelstukken onder een gekorniste mijterboog. Zijtrapgevel van acht treden op schouderstukken. Binnenplaats in neotraditionele stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine