Hotel Kums

Voormalige huizinge Vecquemans, later "Hotel Kums" gebouwd in de jaren 1753-54 en einde 19de eeuw ingericht als museum, zogenaamd museum Kums. Dubbelhuis van negen traveeƫn en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (leien) met twee dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met hoger opgaande en driehoekig afgesloten middentravee in late classiciserende barokstijl. Spiegelboogpoort in een geprofileerde hardstenen omlijsting met gegolfde sluitsteen, geflankeerd door Toscaanse zuilen waarop een gekorniste waterlijst rust met een smeedijzeren balkonleuning met monogram tussen postamenten. Hogerop verkleinende spiegelboogvensters met bewaard houtwerk in geprofileerde hardstenen omlijstingen met vleugelstukken en rocaillesleutels. Voorts, rechthoekige vensters met kwartholbeloop, sierlijk ijzeren hek op de begane grond.

Kleine binnenplaats omgeven door bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee bouwlagen, bewaarde muurankers met gekrulde spie wijzend op ondere kern (17de eeuw).

Aan tuinzijde: achtergevel van twee verdiepingen met verbouwde vensteropeningen; pseudo-mansardedak (leien) waarin twee dakkapellen met gebogen fronton en een centraal uurwerk in een fraaie omlijsting met bekronende gebogen waterlijst (tweede helft van de 18de eeuw). In de vroegere tuin: magazijnen (eerste helft van de 20ste eeuw).

Interieur met merkwaardige overblijfselen van binnenhuisarchitectuur en -decoratie (tweede helft van de 18de eeuw en derde kwart van de 19de eeuw); onder meer deuren, ramen, schoorsteenmantels, plafonds en dergelijke in rococo-, Lodewijk XVI- en second empirestijl.

• Antwerpen die Scone, X, 1977, nummer 6.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine