Adegem Canadian War Cemetry

Tekst van Adegem Canadian War Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57013)

Adegem Canadian War Cemetery", de Canadese oorlogsbegraafplaats van Adegem, aangelegd en onderhouden door de Commonwealth war graves commission, architect Philip Hepworth in 1945. Op de begraafplaats liggen 1145 graven, waarvan 848 graven van Canadese gesneuvelden, de meeste slachtoffers vielen in oktober en november 1944 in operaties van het Canadese Eerste Leger die de zuidelijke oevers van de Schelde wilden bevrijden. Ook Canadezen die elders sneuvelden werden naar hier overgebracht en begraven. In 1948-49 werden de zinken kruisjes vervangen uniforme stenen grafzerkjes. Op de begraafplaats liggen ook 33 Poolse gesneuvelden. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53. De begraafplaats is in twaalf vakken verdeeld. Centraal, in het perspectief van de ingang en de gedenkhal, geplaatst groot offerkruis van Engelse Portlandsteen, met het bronzen zwaard van de kruisvaarders.

• NOTTEBOOM H. 1994: In Flanders Fields, Canadese herdenkingen 1945-1994 Adegem – Maldegem, Maldegem, 1994.
  • NOTTEBOOM H. 2003: Meetjeslandse Oorlogsmonumenten, Maldegem, Adegem Canadian War Cemetery, Appeltjes van het Meetjesland, jaarboek nummer 54, 272-280.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen