Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5674)

Winkelhuis van drie traveeƫn en vier bouwlagen onder leien mansardedak met een segmentboogvormig afgesloten dakkapel geflankeerd door twee oeil-de-boeufs, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht middenrisaliet eindigend op een geleed kordon en een versierd fries onder de kroonlijst met tandlijst op klossen; verdiepingen afgelijnd met gekorniste kordons. Risaliet gemarkeerd door geblokte pilasters en benadrukt door entablementen, balkon en driehoekig fronton op de derde verdieping. Hoofdverdieping onder versierd fries en waterlijst op klossen, verlevendigd met imitatievoegen en een breed balkon; hogerop opengewerkte borstweringen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren (tweede verdieping) of sleutels (derde verdieping); op de bovenverdieping geflankeerd door pilasters. Op begane grond hoedenwinkel met op de brede puilijst het opschrift: "Gesticht in 1872". Winkelpui op arduinen sokkel, oorspronkelijk met aparte huisdeur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine