Magazijnen van de Zuidnatie

Magazijnen van de Zuidnatie, oude hoef- en wagensmidse. Art-nouveau-geïnspireerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen uit eerste kwart van de 19de eeuw. Begane grond met centrale rondboogdeur en drie brede poorten onder I-balken. Rechthoekige bovenvensters eveneens met I-balken met rozetten. Twee linker traveeën als risaliet opgebouwd en boven de kroonlijst verhoogd.

Een gewapende betonnen binnenconstructie: vlakke betonvloeren met gebogen overgang naar met ezelsoren afgeschuinde betonnen moerbalk, rustend op met ezelsoren afgeschuinde betonnen kolommen. Aan achtergevel ijzeren brandtrap.

De oudste delen (derde kwart van de 19de eeuw) bevinden zich ten oosten van een binnenkoer achter eerstgenoemde: stapelhuis van drie bouwlagen, acht traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), met eerste en tweede travee verhoogd tot vier bouwlagen, onder schilddak. Verankerde gecementeerde gevel met schijnvoegen; rechthoekige openingen met hardstenen dorpels en laaddeuren; circa 1910-20 in derde en zevende travee dakvensters (onder I-balk met rozetten als latei) aangebracht, met uitstekende metalen hijsbalk. Begane grond verbouwd door middel van brede rechthoekige poorten onder I-balken.

Interieur. Houten moer- en kinderbalken-constructie; rustend op haakse dubbele-I-balk-ligger op gietijzeren kolommen in eerste bouwlaag; ondersteund door standvinken (zonder slof) in tweede, en eenvoudige houten kolommen in derde bouwlaag; houten spant, doch metalen Polonceau-spant met I-ijzers als steunstukken in het verhoogde gedeelte. Op zolder oude windas gemerkt: "Exe - Ste Gle de Matériel d'Entrepreneurs - Nr A133 - Type WP 1 - Usine et Fonderie à Herenthals", nu op electromotor.

Onderdoorgang in de vierde en vijfde travee, uitgevend in een gekasseide privé-doorgang naar het Hessenplein, met aan zuidzijde stapelruimten van drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde gevel met schijnvoegen; rechthoekige openingen met hardstenen dorpels en I-balk als latei. Oorspronkelijk houtconstructie en bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, doch verbouwd door middel van vlakke betonvloeren welke met een gebogen overgang rusten op de benedenflenzen van I-balken; laatstgenoemde op gietijzeren kolommen met door houten verankerde vlakke kopplaat.

• FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 Antwerpen, onuitgegeven Bindwerk NHIBS, 1977, p. 731.
  • HIMLER A., Inventarisering industrieelarcheologische relicten... gedeelte havenarcheologie gestencileerd werkdocument, Antwerpen, 22 mei 1976, p. 5.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine