Wijngaardnatie, magazijn Sint-Jozef

Tekst van Wijngaard Natie en Magazijn St. Joseph (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5662)

Wijngaardnatie. Magazijn Sint-Jozef. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Rechter gedeelte: drie traveeën met op de begane grond twee getoogde korfboogpoorten met centrale rondboogpoort. Afsluitende puilijst met muizentand. In de bovenverdieping centraal risaliet met getoogde luiken en hijsbalk met bewaarde luifel voor rondboogluik. Zijtravee met per twee gekoppelde rondboogvensters op doorlopende dorpels. Steigergaten. Twee linker traveeën eenvoudiger (geschilderd): op begane grond; brede korfboogpoort met schamppalen. Getoogde bovenvensters.

Interieur uitgevoerd door middel van moer- en kinderbalken-constructie; moerbalk gedragen door twee houten kolommen met slof.

De andere delen vormen gedifferentieerde volumina, aan drie zijden van een gekasseide binnenkoer. Aansluitend ten zuiden aan Magazijn Sint-Jozef: stapelruimte (begin 20ste eeuw) van vijf bouwlagen, drie traveeën (symmetrische schikking met een travee aan weerszijden van een laadtravee), onder plat dak. Rechthoekige openingen onder I-balk, en met hardstenen dorpel; rondboogvensters in vijfde bouwlaag; ijzeren roedeverdeling; laadtravee met laadvensters met valbruggen, onder ver uitstekende, opgehangen ijzeren hijsbalk.

Interieur uitgevoerd door middel van vlakke betonnen vloerplaten, via gebogen overgang rustend op de benedenflenzen van een uit twee I-balken samengestelde ligger; ondersteund door gietijzeren kolommen met vlakke oplegging en twee kleine aangegoten steunribben.

Aansluitend hierbij vroeger gereedschapsmagazijn, heden vervoersbureel (in interieur houten moerbalken op gietijzeren kolommen) en paardenstal, magazijn paardenvoer en paardengereedschap, heden garages (moer- en kinderbalken-constructie op standvink en in buitenmuren aangebrachte geschoorde sleutelstukken). Ten zuiden van de binnenkoer: vroegere ziekenstal der paarden (heden schrijnwerkerij) en smidse. Al deze delen bezitten twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), met - oorspronkelijk - getoogde openingen.

Ten westen van de binnenkoer volumineuze hall in betonskelet met buitenmuren in baksteenmetselwerk, in middenruimte rustend op slanke gewapende betonnen kolommen van circa 15 m hoog. Jaarsteen in gevel: "Gebouwd in 1946 onder het bestuur der Dekens / De Buck Oscar / Kops Lucien / / H.v.d. Veerdonk / Architect".

• FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 onuitgegeven Bindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, pp. 68-69.
  • HIMLER A., Inventarisering industrieelarcheologische relicten... gedeelte havenarcheologie gestencileerd werkdocument, Antwerpen, 22 mei 1976, p. 5.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine