Monument voor militaire en andere oorlogsslachtoffers

Tekst van Oorlogsgedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56583)

Monument voor de militaire en andere oorlogsslachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Gelegen ten zuidwesten van de Sint-Petrus en -Pauluskerk, van 1968 naar ontwerp van beeldhouwer August Michiels (Oostende) en architect Jan Lewyllie. Cirkelvormige sokkel van drie treden met concaaf gebogen muur van beton, waarin portretkoppen van Euvillesteen van Koning Albert I en Koningin Elisabeth; opschrift in bronzen letters "ALBERT" en "ELISABETH". Erachter los ervan rug aan rug geplaatste hoge muren met hoogreliƫfs, restanten van het oud gedenkteken (1922). Rechts zogenaamd "Vlucht van de Oostendse vissers in 1914" met opschrift "OOSTENDE DOVER" en "BREIDEL". Links zogenaamd "Bevrijding in 1918" of "Verdediging van het vaandel". Geheel afgesloten door lage gebogen betonnen muur met aan beide zijden opschrift in bronzen letters "AAN ONZE GESNEUVELDEN EN OORLOGSSLACHTOFFERS 1914-1918 1940-1945".

• HOSTYN N., Het Monument der gesneuvelden op het Sint-Petrus en -Paulusplein, in De Plate, 1983, p. 75-77.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, deel 2, p. 292-293.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda