Hydraulische centrale

Voormalige hydraulische centrale van het stapelhuis Sint-Felix. Fraai bakstenen neogotisch gebouwtje uit vierde kwart 19de eeuw met rechts inkompoort in accoladeboog, geflankeerd door een klein spitsboogvenster in driepas met bekronende kruisbloem; attiek op zware consoles en balusters. Links vierkant torengebouwtje met driepasvenster en zware bekroning: zeskantige flankeertorens, waartussen blinde nissen; bekronende puntdakjes.

In het interieur is de indeling in ketelhuis, pomplokaal en accumulatorkamer (= de toren aan de voorgevel) nog duidelijk merkbaar.

• HIMLER A. 1977: Over de acht Antwerpse hydraulische centrales opgericht in 1865-1907 met een architecturale analyse van het Noorderpershuis (1877), onuitgegeven proefschrift, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw, Antwerpen, bijlage 16.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine