Werf- en Vlasnatie

Werf- en Vlasnatie, opgetrokken naar ontwerp van architect P. J. Verlinden in 1868. Complex in zijn totaliteit gepland met burelen en conciërgerie aan straatzijde, en achter overbouwde doorgang stallingen (met voedermagazijnen), smidse, schrijnwerker,.. aan weerszijden van een heden beglaasde steeg.

Bakstenen constructie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Traveeën in verdiepte rondboognissen; getoogde openingen op hardstenen dorpels, en poorten met hardstenen posten; hardstenen plint. Beide delen zijn door middel van een houten loopbrug in tweede bouwlaag, over de steeg heen, verbonden. Tussen de traveeën op verschillende plaatsen nog ijzeren ringen (bevestigd in natuurstenen blokken), voor het vastmaken der paarden.

Interieur met houten moer- en kinderbalken, en houten spanten. Links achteraan intacte handsmidse, met vloer tussen eerste en tweede bouwlaag uitgevoerd door middel van bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken (ijzermagazijn). In rechtergedeelte interne hijskoker, met 19de-eeuwse windas (heden aangedreven door elektromotor).

• FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 , onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw Antwerpen, 65.
  • HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... gedeelte havenarcheologie , gestencileerd werkdocument, Antwerpen, 22 mei, 5.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine