Stapelhuis Rubens-Zuid

Stapelhuis Rubens-Zuid met smalle bakstenen lijstgevel van twee traveeën en zes bouwlagen onder plat dak, daterend uit circa 1858. Begane grond met korfboogdeur en -venster en puilijst. Verticaliserende opbouw van de bovenverdieping door de in oplopende nissen gevatte traveeën. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en lekdrempels.

Interieur op gelijkaardige wijze opgebouwd als stapelhuis Rubens-Noord (Godefriduskaai nummer 14-16), doch met slechts twee smalle beuken aan de Oudeleeuwenrui, verbredend tot drie asymmetrische beuken aan de Spanjaardsteeg. Gewelfde kelders in baksteenmetselwerk. Tussen de verdiepingen rusten houten kinderbalkjes op een uit twee I-baken samengestelde ligger, en laatstgenoemde via hardstenen blok in zijmuren en via metalen pakkingmuts op afgeschuinde houten kolommen; deze houten kolommen lopen door de vloerlaag, en rusten via twee I-ijzers op de ijzeren moerligger der lagergelegen verdieping. Eenvoudige houten dakstoel. Smalle houten wenteltrap doorheen alle bouwlagen.

Aan voorgevel, in zesde bouwlaag, en tussen de twee traveeën, nog een interessante hydraulische galgkraan, geëlektrificeerd midden 1975, doch hydraulische zuiger nog aanwezig.

• HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... gedeelte havenarcheologie , gestencileerd werkdocument, Antwerpen, 22 mei, 2.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine