Magazijn Albert, Werf- en Vlasnatie

Zogenaamd Magazijn Albert, Werf- en Vlasnatie (opschrift). In 1862 gebouwd als "brouwerij La Cloche", alhoewel in de constructie zeer weinig aan een vroegere brouwerij doet denken, met uitzondering mogelijk van de achterbouw.

Eenvoudige bakstenen lijstgevel van acht traveeƫn en vier bouwlagen onder twee schilddaken (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat). Op de begane grond drie bewaarde getoogde deuren en drie vensters; voorts nieuwe doorbrekingen. Bovenluiken getoogd met lekdrempels; meestal bewaarde roedeverdeling. Tussen houten kroonlijst en geprofileerde architraaf een mezzanino met rechthoekige venstertjes.

In interieur worden drie beuken door (brand?)-muren gescheiden. Binnenconstructie door middel van houten moer- en kinderbalken, in linker- en rechterbeuk rustend op houten kolommen met dubbele slof. In de middenbeuk rusten twee zware moerbalken op een houten balk; laatstgenoemde wordt ondersteund door twee houten kolommen met slof; kolommen geflankeerd door twee zijstukken. Tussen de vier kolommen in middenbeuk: interne hijskoker. Begane grond verbouwd, onder meer met inbreng van gietijzeren kolommen en metalen liggers (om vrije doorvaartbreedte te vergroten).

Interieur in achterbouw uitgevoerd door middel van bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken.

• FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw Antwerpen, 65-66.
  • HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... gedeelte havenarcheologie , , gestencileerd werkdocument, Antwerpen, 22 mei 1976, 5.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine