Lagere Hoofdschool voor Jongens

Tekst van Lagere Hoofdschool voor Jongens (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5647)

Groot hotel, opklimmend tot 1638; vermoedelijk gebouwd naar de tekeningen van de toenmalige eigenaar Pieter Hannecart, koopman en stadsarchitect. Van 1844 tot 1881 bewoond door Nicaise De Keyser die het verkocht aan de stad om er een school in onder te brengen. Bij de verbreding van de straat werden de paviljoenen die buiten de rooilijn vielen afgebroken en samen met de middenvoorgevel heropgebouwd; alleen de oude zuilengalerij op de begane grond werd behouden. Symmetrisch opgebouwd neoclassicistisch schoolgebouw van negen traveeën, drie bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapellen. Bepleisterde lijstgevels, per verdieping gemarkeerd door gekorniste lijsten en verticaliserende pilasters met geblokte schacht en guttae. De rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren zijn verrijkt met balusters en gebogen frontons, waarin cartouches en krulwerk. Achteruitwijkende middenpartij van drie traveeën: op de grond, nu ingebouwde zuilengalerij (eerste helft van de 17de eeuw) met gekoppelde Toscaanse zuilen, drie geprofileerde archivolten met kleine sleutel en zwikken met sculpturen van putti, kandelaars en adelaars; bovenaan loopt een gelede architraaf, een trigliefenfries en een kroonlijst. Bij de wederopbouw werden ook in de zijvleugels rondbogen aangebracht met in de zwikken het stadswapen midden loofwerk. Accent op de driehoekig verhoogde astravee waarin fraaie ronde nis met buste in decor van vruchtenguirlandes en siervaas.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine