Electriciteitsfabriek

Tekst van Elektriciteitscentrale Compagnie Electrique Anversoise (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5615)

Electriciteitsfabriek (hoogspanningsstation), zogenaamd "Electrique Anversoise / Société anonyme / usine secondaire nummer 1 " (zie opschrift). Complex van twee fabrieksgebouwen. Links gebouw met bakstenen lijstgevel, waarin gecementeerde sierbanden, van vijf traveeën en drie bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, op sokkel vormende begane grond. Zijrisalieten gemarkeerd door oplopende gecementeerde banden. Hoge tweede bouwlaag met drie centrale rondboogvensters, derde bouwlaag met kleine rondboogvensters, centraal per drie gekoppeld. Rechts gebouw met bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag op hardstenen plint daterend van circa 1920-1935. Rechts ingangstravee en linker travee uitgewerkt als zijrisalieten, boven de daklijst welvend verhoogd. Hoge rondboogvensters, waartussen oplopende pilasters. Het complex bevindt zich in verwaarloosde toestand.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine