Nationale Leeuw

"Nationale Leeuw", gebouwd in 1884, volgens gevelsteen. Hoekhuis met de Sint-Andriesstraat, in totaal zes traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen). Baksteenmetselwerk met overdadige en gezochte versiering: mozaïeken, panelen en lijsten van natuursteen en verschillend uitgewerkte vensteromlijstingen. Accent op de eerste linkse travee en op de hoek, eerstgenoemde met gekoppelde hoefijzerboog-, rechthoekige en rondboogvensters met bewerkte deelzuilen of pilasters van natuursteen; de hoektravee met balkons en verhoogd met een afgeknotte trapgevel tussen zware topstukken. Storend gewijzigde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine