Neoclassicistisch hoekhuis

Tekst van Drukkerij-uitgeverij De Vlijt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5601)

Neoclassicistisch hoekhuis (Augustijnenstraat) van twee traveeën, een afgeschuinde hoek en drie traveeën, drie bouwlagen en lessenaarsdak (roofing); gebouwd voor de Gazet van Antwerpen in 1891. Bepleisterde lijstgevels op sokkel van arduin; imitatiebossage en indeling in registers door middel van puilijst en kordon vormende lekdrempels. Hoekrisaliet afgezet met pilasters; breed balkon met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag en driezijdige erker op de derde, het geheel bekroond met een achtzijdig torentje met peerspits en windwijzer. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en kleine sleutel op de hoofdverdieping vermeerderd met panelen en waterlijst. Klassieke gevelbekroning met gelede architraaf, panelenfries en houten kroonlijst met tandlijst oplanggerekte gegroefde consoles. Blinde derde travee van de zijgevel versierd met panelen en rondboognis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind door J.B. De Boeck en J.B. Van Wint (1891); veelzijdige sokkel en fraaie smeedijzeren lichtarm met Mariamonogram.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine