Instituut Tropische Geneeskunde Prins Leopold

Tekst van Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5595)

Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold. Gebouwencomplex begrensd door Nationale-, Sint-Rochus- en Kronenburgstraat. Ontworpen door de architecten Marcel Spittael en Paul Le Bon in 1925, ingehuldigd op 4 november 1933. In- en uitwendig volledig opgevat in een sobere art-decostijl.

Eenvoudige rechthoekige blokken - haaks op elkaar gebouwd - met brede lijstgevels van gele baksteen en arduin; drie à vier bouwlagen afgedekt met platte daken.

Voorbouw Nationalestraat met verticaal gekoppelde rechthoekige vensters in brede omlijsting van arduin, bekroond met een soort mezzanino van horizontaal gekoppelde plusminus vierkante vensters in zelfde omlijsting en voorzien van bewerkte tussenstijlen. Ingangspartij gemarkeerd door een inspringende verhoogde travee links en rechts. Tegenover ingang Kronenburgstraat, gevel verlevendigd met speklagen, verhoogde lisenen (topstuk), gekoppelde drielichten op de eerste bouwlaag en driezijdige erkers op tweede en derde. De overige vleugels zijn soberder en geopend met rechthoekige vlak omlijste vensters. Tussenliggende ruimten met tuintjes, fonteinen, vijvers, alle in dezelfde stijl.

Voor het interieur is voornamelijk de voorbouw interessant: bewaarde hoge houten lambriseringen met speling van donkere en lichte houtsoorten, muurschilderingen door Allard Olivier, typische trapleuningen, deurklinken, omlijstingen en bovenlicht in de hal.

• CALLEWAERT A., L'Institut Provincial d'hygiène en l'institut de Medicine tropicale "Prince Lèopold" à Anvers, in L'Emulation, LIII, 1933, p. 163-168.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine