Patriciërshuis

Patriciërshuis uit het derde kwart van de 17de eeuw gebouwd door de familie Van den Kerchove; in de 18de eeuw in het bezit van Jan Antoon Schockaert, kanselier van Brabant. Breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Recent gerestaureerde lijstgevel van witte natuursteen met ankers met gekrulde spie. Barokrisaliet met volplastische geveltop en deuromlijsting van hardsteen. Verhoogde halsgevel afgesloten door een gebroken fronton met topornament; rechthoekige en radvensters in gecompliceerde omlijstingen met typisch Antwerpse barokmotieven (onder meer klauwmotief). De vormen en motieven van de geveltop worden herhaald in de poortomlijsting; rondboogomlijsting op Ionische pilasters met festoenen en leeuwemaskers; cartouchesluitsteen geflankeerd door versierde panelen eindigend op voluten; geheel bekroond met een gekorniste waterlijst waarop een gebroken fronton met een bolornament; vleugeldeur met waaier. Vernieuwde rechthoekige vensters en moderne winkelramen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine