Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis van het enkelhuistype, vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak, uit 1855. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen sokkel en plint met getraliede keldermonden; aflijnende kroonlijst met tandlijst op consoles aansluitend bij een gelede architraaf. Gevelgeleding door middel van imitatievoegen, puilijst, kordons, doorlopende lekdrempels en opengewerkte borstweringen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met sleutels en bijkomende oren op de bovenverdiepingen. Benadrukte middentravee op hoofdverdieping met deurvensters onder gekorniste waterlijst op gegroefde consoles waarop volgens de bouwaanvraag gebogen frontons met topstukken rustten, breed balkon op zware consoles; flankerende vensters bekroond met een gekorniste waterlijst met tandlijst. In laatste travee geriemde rondboog met sluitsteen waarin vleugeldeur met waaier.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/2, dossier 613.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine