Hoekhuis

Tekst van Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5574)

Gelegen aan Raapstraat nummer 13. Hoekhuis van vier + vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder leien lessenaarsdak, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Beschilderde lijstgevel op een hoge sokkel van arduin met rechthoekige keldermonden en schijfversieringen. Begane grond met doorlopende banden onder een brede puilijst, bovenbouw afgelijnd door lisenen; gelede architraaf onder fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters met penanten opgevat als gedrongen pilasters, versierde band boven de vensters van tweede bouwlaag; doorlopende lekdrempels en versierde borstweringen. Op de bovenverdieping vensters in Mutsaardstraat en middenvenster in de Raapstraat met entablement. Nummer 19 met erker op voluten. Hoge rechthoekige deuren onder driehoekig fronton.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine