Museum Nottebohm

Neoclassicistisch hoekpand met de Mutsaardstraat (nummer 13) van drie + één travee en drie bouwlagen, met bouwaanvraag van 1866 naar ontwerp van Joseph-Antoine Hompus. Lijstgevel van witte natuursteen met imitatiebanden van arduin op begane grond, licht ingangsrisaliet met rondboogpoort. Gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles. Op de hoofdverdieping, rondboogvensters in geprofileerde omlijstingen met imposten en sleutels, geflankeerd door gecanneleerde Corinthische zuiltjes die klassieke hoofdgestellen dragen, bekronend driehoekig of gebogen (risaliet) fronton, versierde borstwering. Verder rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting, voorzien van hek op de gelijkvloerse verdieping; derde bouwlaag met kleine rechthoekige vensteropeningen in omlopende geriemde omlijstingen met oren. Rondboogpoort met medaillon waarin de afbeelding van een boom.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1866, Modern Archief 20.120/2, dossier 602.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine