Kantoorgebouw in art-nouveaustijl

Tekst van Kantoorgebouw in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5563)

Hoekpand van vijf + twee traveeƫn en drie bouwlagen onder een leien mansardedak waarin segmentbogig afgedekte dakkapellen, te dateren vierde kwart 19de eeuw of 1ste kwart 20ste eeuw.

Lijstgevels met natuurstenen parement op een arduinen sokkel. Segmentboogvensters verticaal gevat in over de drie bouwlagen doorlopende geriemde omlijstingen, onderling verbonden door een met schijven versierd kordon ter hoogte van de vensterkalven op de hoogste verdieping; panelen op de borstweringen.

Op de hoek een afbeelding van de Onbevlekte Ontvangenis van witte steen; gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met geopende armen op een wereldbolvormige sokkel met maansikkel, slang, engelenhoofdjes en wolken; hogerop duif met stralenkrans. Dit beeld vervangt het oude beeld van 1855.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/1, dossier 83.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine