De Witte Lelie

Herenhuis zogenaamd "de witte lelie" gebouwd in rococostijl circa 1750. Enkelhuis van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een leien schilddak met siervazen (nok parallel aan de straat) Lijstgevel van witte natuursteen verlevendigd met arduin. Geleed kordon onder een eenvoudige omgetrokken kroonlijst. Derde travee uitgewerkt als hoekrisaliet waarin rondboogpoort met een geprofileerde omlijsting, waarvan de sluitsteen uitgewerkt is als cartouche met rocaillewerk. De poort wordt geflankeerd door gemoulureerde pilasters met Ionische kapitelen onder een zware gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden; prachtige poort met getraceerd bovenlicht. Hogerop venster in een spiegelboogomlijsting met sterk geprofileerd beloop, oren en vleugelstokken en op de derde bouwlaag een kleiner venster in spiegelboogomlijsting met rocaille-ornamenten en een schelpvormige sleutel. Verder rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine