Ave Maria Instituut

Tekst van Klooster van de zusters maricolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5549)

Zogenaamd "Ave Maria Instituut", vroegere verkoopzaal der notarissen, in 1860 aangekocht door de zusters maricollen die het gebouw volledig herbouwd hebben. Voorgevel in neotraditionele stijl van 1890 naar ontwerp van architect Hompus. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder leien zadeldak met drie dakkapellen en een getrapt dakvenster. Natuurstenen lijstgevel verlevendigd met arduin (sokkel, speklagen, deur- en vensteromlijstingen, steigergaten) hoger opgaand met een trapgevel (zes treden + overhoeks topstuk) boven de ingangstravee; tweede bouwlaag met boven de deur een erker op kraagstenen. Drielichts-, kruis- of kloosterkozijnen. In eerste travee, rechthoekige deur en in vierde een spiegelboogvormige poort, beide met een getralied bovenlicht boven een recht middenkalf.

• PRIMS F., Geschiedenis der zusters Maricollen te Antwerpen, Antwerpen, 1928.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine