Hoekgebouw

Tekst van Woon- en handelsgebouw Moyson (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5546)

Indrukwekkend hoekgebouw aansluitend bij de stadsfeestzaal en de uniforme gevelwanden van de Leysstraat. Lijstgevels van vier bouwlagen, verhoogd met drie puntgevels onder leien zadeldaken in een eclectische stijl naar ontwerp van architect W. Van Oenen (circa 1900). Gevel gekarakteriseerd door de afgeschuinde hoekgevel met in- en uitgezwenkte top en bekronend monumentaal verguld beeld, "Electrica" door E. Jespers (zie oorspronkelijk elektriciteitswinkel); opeenstapeling van klassieke elementen: putti, voluten, fronton op consoles, siervazen; achterliggend belvedère, bekleed met leien. Op tweede bouwlaag: twee flankerende beelden een mannen- en vrouwenfiguur, de Studie en de Ontdekking, beide door E. Deckers (zie elektriciteit), op vierde bouwlaag: twee hermefiguren. Voornamelijk horizontale gevelgeleding door middel van de over de gehele gevel doorlopende balustrades (tweede bouwlaag) en boogvensters (eerste bouwlaag). Halsgevels aan Meir en Otto Veniusstraat symmetrisch opgebouwd en plastisch uitgewerkt met uitspringende balkons en loggia's (vierde bouwlaag). Voornamelijk gekoppelde vensters, op hoogste bouwlaag boogvensters. Fraaie topgevels met driehoekige en gebogen frontons. Begane grond totaal vernieuwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine