Stadsfeestzaal

"Stadsfeestzaal" opgetrokken- in 1908 naar ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen in een neoclassicistisch geïnspireerde eclectische stijl. Licht concave, monumentale lijstgevel van witte natuursteen, verlevendigd met hardsteen; negentien traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak, echter met storende verbouwing tot winkelpui van de begane grond, voorheen geritmeerd door hoge boogvensters in gekoppelde, geriemde omlijstingen. Gevel voornamelijk horizontaal gemarkeerd door de colonnade van de tweede bouwlaag, gekoppelde, Ionische zuilen van gepolijste graniet onder een doorlopende balustrade op zware consoles met klassiek opgebouwd hoofdgestel en aanzet voor balustrade van de derde bouwlaag. Symmetrische opbouw geaccentueerd door de centrale poorttravee als middenrisaliet, met monumentale rondboogpoort, geflankeerd door gevleugelde vrouwelijke figuren in bas-reliëf, onder gebroken gebogen fronton, waarin een cartouche; op de bovenverdieping een verhoogde loggia aan de binnenzijde bekleed met goudmozaïek onder gebogen, geprofileerde waterlijst met gestrekte uiteinden. Zijvleugels geopend door eenvoudige rechthoekige vensters in afnemende hoogte naar boven toe, op derde bouwlaag met smal entablement. Fries geritmeerd door een schelpvormig motief; kroonlijst op modillons verrijkt met palmetten. Achteruitspringende, beglaasde dakverdieping (vernieuwd) met versierde steunberen (schouwen) en twee oeil-de-boeufs in geriemde omlijstingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine