Bankgebouw

Tekst van Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5538)

Bijzonder monumentaal bankgebouw van de Banque de Reports. Eertijds bevond zich op dit pand het vermaarde huis van schilder G. Zeghers. Witte natuurstenen lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen in een eclectische neobarokke stijl van 1908 naar ontwerp van architect E. Thielens. Gevel voornamelijk gemarkeerd door de op de sokkel vormende begane grond rustende indrukwekkende colonnade over de tweede en derde bouwlagen met zes vrijstaande Ionische zuilen; vierde bouwlaag opgenomen in de attiek. Met schijnvoegen belijnde begane grond: links brede rondboogpoort met getralied bovenlicht opgenomen in een geprofileerde omlijsting; gebogen waterlijstje, waarboven figuratief bas-reliëf met putti en rankwerk. Voorts rechthoekig getraliede vensters. Over de tweede en derde bouwlagen verticale travee-indeling: vensters opgenomen in licht verdiepte rondboognissen; figuratief bas-reliëf op de borstweringen; in de zijtraveeën twee balkons met siervazen boven de postamenten. Hoog, gekornist hoofdgestel. Bekronende attiek (cf. naastliggend Koninklijk Paleis), geflankeerd door twee vleugelstukken met balustrade; aan de hoeken telkens twee spelende kinderen van witte natuursteen.

• L'Emulation, 1908, pl. XII-XIX.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine