Bankgebouw

Tekst van London County Westminster & Parr's Bank Limited (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5536)

Monumentaal bankgebouw van de International Westminster Bank, opgetrokken in sobere neoclassicistische stijl in 1921. Lijstgevel in een roomkleurige witte natuursteen van vijf traveeƫn en vier bouwlagen onder plat dak; voornamelijk horizontale markering met fraaie accentuering van de uiteinden door de hoekblokken in afgevlakt bossage. Sokkel vormende begane grond. Geritmeerd door zes Dorische halfzuilen; aangepaste vensters; in de zijtravee, rechthoekige deuren in geriemde omlijstingen met neuten onder een gestrekte waterlijst en rechthoekig bovenlicht. Tweede bouwlaag uitgewerkt als bel-etage met hoge, rechthoekige deurvensters, doorlopende balkons met balustrades, afwisselend onder gebogen en driehoekige frontons op consoles. Op de derde verdieping eenvoudiger vensters in geriemde omlijstingen met geprofileerde lekdrempels en gestrekte waterlijstjes. Haast vierkante vensters van de lagere bovenste verdieping in platte bandomlijstingen met neuten en oren. Boven de krachtig geprofileerde kroonlijst met modillons en tandlijst een attiek opgevat als balustrade met postamenten, aan de uiteinden gemarkeerd door twee monumentaal uitgewerkte gevleugelde zeepaarden (zie wapenschild van Engeland) van witte natuursteen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine