dekenij

Voormalige pastorie. Gebouwd in 1840-1841 ter vervanging van de oude pastorie, gelegen in de Begijnhofstraat. De nieuwe pastorie werd gebouwd op het terrein waarop voorheen een hof van de Duitse Orde was gelegen. Van deze gebouwen rest het tuinprieel, dat zich thans in de Demerlaan bevindt.

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen gebouw, gecementeerd en beschilderd eind 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen in een beschilderde en gecementeerde, kalkstenen omlijsting; hardstenen lekdrempels en kordons uit eind 19de eeuw.

Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda