Rijhuis

Tekst van Burgerhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5528)

Rijhuis van drie traveeƫn en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second-empirestijl met neorenaissancistische decoratie waarvoor bouwaanvraag van 1853; spijtige verbouwing van de begane grond (winkelpui). Voornamelijk verticale gevelmarkering door middel van de als risaliet uitgewerkte middentravee met op de derde bouwlaag balkon op consoles en een boven de daklijst verhoogde top onder boogvormig fronton, geflankeerd door weelderig uitgewerkte voluten. Voorts rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen, voorzien van bewerkte sleutels en doorlopende dorpels. Daklijst met gelede kordons afgeronde casementen en afgelijnd door torenachtige pinakels. Later aangebracht doorlopend balkon op de tweede bouwlaag.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine