HuisHet Wapen van Spanje

Huis zogenaamd Het Wapen van Spanje. Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder steil zadeldak (leien). Neorenaissancistische puntgevel van witte natuursteen, verlevendigd met hardsteen, daterend van 1897, naar ontwerp van architecten J.P. Bilmeyer en J. Van Riel. Horizontale gevelgeleding met breed balkon met balustrade tussen postamenten op de tweede bouwlaag en scherp geprofileerde kordons. Overhoekse erker opgebouwd als smal risaliet onder gebogen fronton en entablement met cartouche, overhoeks topstuk en gesmeed ijzeren windwijzer geven een verticalizerend accent. Tweede bouwlaag uitgewerkt als bel-etage met vier gekoppelde rondboogvensters tussen composiete halfzuilen; in de boogvelden decoratief bas-reliëf. Op de snede van de erker Madonna met Kind door Frans Deckers. Twee kruiskozijnen met geprofileerde dorpels en sleutel onder een met acanthusspiralen versierde fries. In de puntgevel een rondboogvenster, geflankeerd door drie gekoppelde rechthoekige vensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine