Rijhuis

Tekst van Handels-, kantoorgebouw en tentoonstellingszaal Wynen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5517)

Rijhuis van drie traveeƫn en vijf bouwlagen onder plat dak. Natuurstenen lijstgevel in eclectische stijl met Lodewijk XVI-inslag daterend uit de eerste kwart van de 20ste eeuw. Horizontale gevelgeleding door middel van doorlopende dorpels, waterlijsten en kroonlijst met bekronende balustrade tussen postamenten. Linkerrisaliet licht vooruitspringend. Rechtertravee op de tweede bouwlaag een korfboogvenster, op de derde bouwlaag een drielicht met composiete pilasters; de hoogste verdieping geopend door drie gelijke spiegelboogvensters onder waterlijsten. Borstweringen verrijkt met guirlandes. Verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine