Wederopbouwhoeve De Roode Poort

Tekst van Wederopbouwhoeve De Roode Poort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55121)

"De Roode Poort" (zie naambord). Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge) uit 1920 en aansluitend bij de traditionele, regionale hoevebouw.

Semigesloten opstelling rondom rechthoekig geasfalteerd erf waarop conisch hondenhok; bereikbaar via asfalten oprit en rondbogige toegangspoort met versneden hoeksteunberen, uitlopend op piramidale topstukken.

Lage, verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) met typerende zijtuitgevels met aandaken en muurvlechtingen. Boerenhuis ten noorden: vijf traveeën met verspringende nokhoogte voor opkamer; dakvensters met tuitgevels; rechthoekige vensters, verdiept in korfbogige omlijsting met deels aangepast en vernieuwd houtwerk; korfbogige deur aan noordgevel. Stallingen ten westen (onderbroken door poort) en ten zuiden, onder meer met klimmende laadvensters. Schuurvleugel ten oosten.

Auteurs:  Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol