Hoekhuis in Louis Philippestijl

Tekst van Gekoppelde herenhuizen in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5510)

Monumentaal hoekhuis in een verzorgde Louis Philippestijl, in 1854 gebouwd op de grond van het befaamde hotel zogenaamd "Le grand Laboureur". Lijstgevel uit Gobertange en blauwe hardsteen van zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door twee zijrisalieten met torenachtige bekroning: rondboogpoorten, waarin vleugeldeuren onder halfronde bovenlichten met voluutvormige sleutels (rechterpoort verbouwd), geflankeerd door hoekpilasters met zware en druk versierde consoles; aansluitend balkon met ajour bewerkte leuningen met acanthusspiralen; op de derde bouwlaag telkens een smaller balkon op consoles, eveneens met opengewerkte leuning. Voorts eenvoudige, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen met bewerkte sleutel; op tweede bouwlaag doorlopende balkons met versierde leuningen. Geprofileerde kroonlijst, gekornist boven de zijrisalieten, op hoge en rijk uitgewerkte consoles, waartussen casementen met decoratief rankwerk. Zeven licht getoogde dakvensters. Bepleisterde en beschilderde gevel aan de Grammeystraat telt zeven traveeën in een voortgezette, doch vereenvoudigde stijl. Gedeeltelijk, doch storend verbouwde begane grond (winkelpui).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine