Complex

Tekst van Kantoorgebouw Agence Maritime Internationale (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5507)

In 17-18e eeuw bevond zich hier de befaamde afspanning zogenaamd "Den Beer"; in 1857-58 een kantoorgebouw (La Concorde) opgetrokken door J. Claes; huidig complex gebouwd door het Internationaal Scheepvaartagenschap (AMI). Monumentaal hoekgebouw van zes bouwlagen onder pseudo-mansardedak van circa 1930 opgetrokken uit baksteen verrijkt met natuursteen; onderbouw gedeeltelijk van graniet. Hoek gemarkeerd door afgeschuinde travee met torenachtige bekroning; doorlopende bakstenen lisenen over de derde, vierde en vijfde bouwlaag geven verticaal accent; tweede bouwaag als bel-etage geheel van natuursteen met rondboogvensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine