Hotel van Havre

Voormalig "hotel van Havre", gebouwd in in het eerste kwart van de 16de eeuw door Jan van Honsem, en zich eertijds uitstrekkend tot in de Borzestraat. Dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met een dakkapel. Bak- zandstenen lijstgevel op een arduinen plint, voorzien van ankers met een gekrulde spie. Zandstenen speklagen, sporen van vroegere vensteromlijstingen en wigvormig ontlastingssysteem (kruiskozijnen). Vernieuwde rechthoekige vensters in een platte bandomlijsting van arduin op afzonderlijke lekdrempels, op begane grond voorzien van gebombeerde hekken. Brede geprofileerde zandstenen omlijsting met gestileerde mascaronsleutel en imposten, met vlechtwerk versierde boogzwikken; geheel geflankeerd door pilasters met arduinen sokkels en bewerkte kapitelen, afgedekt met een gekorniste waterlijst omgetrokken boven de sleutel en pilasters. Houten vleugeldeur met sierlijk getraceerd bovenlicht - laatstgenoemde met gesculpteerde makelaar waarin het jaartal 1716. Aangepaste achtergevel van acht traveeën en twee bouwlagen met uitspringende zijtravee. Duidelijke sporen van bak- en zandsteenstijl - onder meer negblokken, holronde daklijst, speklagen, uitspringende lateien - en muurankers met gekrulde spie. Op benedenverdieping moderne aanbouw voor de middenpartij. Loodrecht hierop bijgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak met een dakkapel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine