Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Tekst van Wederopbouwhoeve 't Geuzegat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54904)

Hoeve 'T GEUZEGAT, zie opschrift ingangshek. Historische hoeve aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve HET BLAUWHOF; resten van omwalling ten zuiden en ten westen. Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman (Blankenberge/ Uitkerke) van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrind erf toegankelijk via dito erfoprit ten oosten; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten zuiden, ten westen en noorden;

Materialen: gele baksteenbouw; pannen (Vlaamse) zadeldaken; bakstenen onderdorpels;

Streekeigen bouwelementen: kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en luiken, verdiept in korfboogomlijsting; steunberen; aandaken, (zij)tuitgevels onder meer met muurvlechtingen en radvormig uilengat; erftoegang gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers met Maria-nisje; typerende hoge zuidelijke zijgevel van de stal met twee Brugse traveeën, waarin onder meer laadluik onder luifel, en centrale steunbeer met versnijdingen;

Indeling: boerenhuis van drie traveeën en één opkamertravee rechts; stalvleugel met paardenstal, kelder, waarboven slaapplaats voor paardenknecht, eenden-, hennen-, konijnenhokken, voederkot, zeugen- en koeienstal; schuur met wagenhuisgedeelte.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9731.
  • MESTDAGH H., Mannekensvere in Archeologische inventaris Vlaanderen, band XIV, 204-205.