Site van de Groenhagemolen

Site van de "GROENHAGEMOLEN" met gekasseid erf, molenromp, bakhuis en mechanische maalderij. Het molenaarshuis is sterk verbouwd.

Het molenerf ontstond in 1871. De site evolueerde onder druk van de economische en technologische ontwikkelingen: in 1929 werd een mechanische maalderij toegevoegd, de kap en het gevlucht van de molen werden in 1940 verwijderd.

Molenromp van gele baksteen, gelegen op lichte verhevenheid. Jaarsteen met opschrift "LOUIS DEVOS/ 1871" boven de rechthoekige deuropening. Rondbogige vensters gevat in vlakke bakstenen omlijsting; deels behouden houtwerk onder meer radvormige roedeverdeling in bovenlicht. De molenromp bewaart gedeeltelijk zijn binnenwerk.

Mechanische maalderij onder zadeldak dateert van 1929 en bleef in werking tot 1986. Bewaard binnenwerk. Bewaarde dieselmotor daterend van voor de Tweede Wereldoorlog.

Bewaard bakhuis van het gesloten type met bewaarde bakoven.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer 1932.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 316.

Auteurs:  Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol