Sint-Lutgardisschool

Vermoedelijk voormalig klooster van de zusters maricollen (zie vestiging in 1676 in het achterhuis van de "Witte Roose" tegenover Sint-Joris, in 1714 voor de helft vergroot met aanpalend huis, zogenaamd "Witte Roose": in 1728 worden beide huizen door de gemeenschap gekocht); sedert 1927 Sint-Lutgardisschool.

Dubbelhuis van zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder leien zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Statige, bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint geopend met rechthoekige beluikte vensters met bijkomende lekdrempel. Centrale rondboogpoort in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met sleutel, imposten en neuten. Op de penant uiterst rechts: klein Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind op linkerarm; wereldbolvormige sokkel versierd met maansikkel en engelenhoofdjes; sierlijk gedrapeerd baldakijn en eenvoudige lichtarm.

Binnenplaats omgeven door bepleisterde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen onder leien zadeldaken. In de westgevel, middenrisaliet van bak- en zandsteen geflankeerd door pilasters; op de begane grond, segmentboogdeur in smalle omlijsting met licht geprofileerd beloop; links en rechts een lantaarn en een bekronende gekorniste waterlijst op consoles; rechthoekig bovenvenster in omlijsting van witstenen negblokken met uitgeholde dagkanten. Fraaie houten dakkapel tussen vleugelstukken en segmentbogige waterlijst waarin oculus met horloge.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine