Hotel van Ertborn

Voormalig hotel Van Ertborn even na 1777 gebouwd in een classicizerende Lodewijk XVI-stijl. In 1884 herbouwd ten behoeve van de "Société Anonyme du Grand Hotel d'Anvers". Heden Hoger Instituut voor Dramatische Kunst. Neoclassicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met vier dakkapellen. Begane grond van arduin verlevendigd met schijnvoegen uitstralend boven de getraliede vensters en deuren. Bepleisterde bovenbouw met sterk gecementeerde middenpartij van zeven traveeën geritmeerd door kolossale gegroefde Ionische pilasters van arduin; de aldus verticaal gegroepeerde rechthoekige vensters zijn op de bel-etage verrijkt met balusters, op de derde bouwlaag met lekdrempel op consooltjes. Klassieke kroonlijst met hardstenen attiek bekroond met breed gesculpteerd fronton met golvende contouren, waarin wapen van Antwerpen geflankeerd door wildeman en -vrouw, guirlandes, leeuwekoppen en opschrift "Banque du Crédit Commercial". Apart behandelde, een weinig achteruitwijkende zijtravee met hoge rondboogpoort in geprofileerde omlijsting met vrouwenkopsleutel; bel-etage-venster in entablement met balustrade; op de derde bouwlaag geriemde omlijsting met oortjes. Binnenplaats met tuin van het voormalige hotel, heden afgedekt met glazen koepel: bepleisterde lijstgevels met bossagewerk en rondbogenarcades op de begane grond; hogerop geritmeerd door Ionische pilasters en kroonlijst op klossen. Voorbouw met bewaarde interieurs uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine