Ensemble burgerhuizen

Tekst van Ensemble burgerhuizen Villa Angelie en Les Gerbes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54733)

Respectievelijk "De Kinkhoorn" en "Les Gerbes" (zie bewaard opschrift). Eenheidsbebouwing in eclectische stijl met art-nouveau-invloed (zie faiencetableaus en houtwerk), laatste kwart 19de - eerste kwart 20ste eeuw. Verhoogde begane grond waarboven twee bouwlagen onder mansardedak (leien en bitumen) waarin dakvensters onder zadeldak onder meer met bekronend houten fronton. Oorspronkelijk gevelparement van geglazuurde gevelsteen (zie verdieping nummer 14), volgens de bewoners kort na de Eerste Wereldoorlog royaal verrijkt met arduin. Wisselend gevelspel met typerende vierkante hoektoren met bekronende ingesnoerde spits waaronder klokkenzoldertje met galmborden; erkers onder leien daken waartussen balusterborstwering, borstweringen met palmetmotief, faiencetegeltableaus met florale motieven, houten gootlijst op klossen. Rechthoekige vensters en deurbovenlicht met verzorgd houtwerk en gekleurd glas in bovenlicht. Rechthoekige deur onder arduinen luifeltje; nis waarin deels geretoucheerd faiencetableau met reiger en lelies. Zijgevel: gecementeerd met geprofileerde sierbanden; driezijdige houten erker op gestileerde consoles; rechthoekige vensters in geriemde omlijsting; deur onder leien luifel op houten consoles.

Auteurs:  Huys, Martine