Rusthuis, klooster van de zusters van de Congregatie der Kindsheid van Maria

Ook Spermalie genaamd; heden rusthuis. Achterin gelegen en nagenoeg haaks ingeplant op de Kerkstraat; voorliggende omhaagde en ommuurde tuin waarin Mariagrot en Heilig Hartbeeld. Baksteenbouw uit 1900, naar ontwerp van architect Remi Lemahieu, in neogotische traditie; elf traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Gecementeerde en witbeschilderde plint waarboven parement van rode baksteen, verlevendigd door middel van gele banden en sierankers. Typerende bekronende borstwering met kantelen en centraal Mariabeeld; ritmerende werking van lisenen met steunberen, doorlopend als hoge kanteel in borstwering. Rechthoekige muuropeningen in getoogde nis; ijzeren I-balk met rozetnoppen als latei op begane grond. Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk boven. Blinde en getrapte linker zijgevel.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1900.

Auteurs:  Huys, Martine