Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Burgerhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5468)

Dubbelhuis van twee bouwlagen in Louis-Philippestijl van 1852. De bouwaanvraag voorzag vijf traveeƫn met middenrisaliet doch de huidige gevel telt er slechts vier met risaliet in de tweede. Plastisch versierde lijstgevel op hoge sokkel van arduin. Risaliet met rechthoekige poort geflankeerd door vlakke pilasters die uitmonden in fraai bewerkte consoles. Hierop steunt het bel-etagebalkon met lichtjes ingebogen balustrade tussen bewerkte postamenten. Statieraam tegen achtergrond van lijst- en stucwerk, begrensd door pilasters met verdiepte schacht en gekoppelde zwaar bewerkte consoles. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken en waterlijst waarboven breed uitgewerkt stucdecor van vrouwenhoofden en krulwerk. Gevelafsluiting met panelenfries, tandlijst en gekorniste houten kroonlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1852, Modern Archief 20.103/1, dossier 259.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine