Herberg en brouwerij

Herberg "In den Witten Doorn" en brouwerij "Brouwershof" (zie gevelopschriften). De herberg/brouwerij/boerderij was onder de naam "De witten doorn" tot 1938 in bedrijf, nadien in gebruik als gemeentehuis, tegenwoordig horecafunctie (volgens bewoners). Langgestrekt complex van acht brouwerijtraveeën links + vijf herbergtraveeën + drie opkamertraveeën rechts van anderhalve bouwlaag onder ononderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot, nok parallel aan de straat). Datering "1803" door middel van muurankers in gevel opkamer. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen; blinde vensteropeningen aan brouwerijgedeelte. Drie getoogde kelderopeningen. Linkse zijgevel met vierkante Marianis. Achterligggend erf met gekasseide manege, toegankelijk via korte oprit tussen brouwerij en brouwershuis (nummer 37). Achtergevel brouwerij met typerende hoge vierkante schouw.

Interieur brouwerij: droogzolder met baksteen/ kasseivloer, onderliggende kelders met vloer in Boomse tegels; moutkamer met betonnen vloer; houten zoldering met moerbalken over ganse brouwerij.

Auteurs:  Huys, Martine