Kapelhof

"Kapelhof" (zie houten bord). Hoeve met losse opstelling van gebouwen; woonhuis opgenomen in de aaneengesloten bebouwing langsheen de Warvinge. Achterliggend gekasseid erf, toegankelijk via steegje links van woonhuis en afgesloten door gietijzeren hekkens met zonneradmotief; centraal bakstenen putvaalt. Boomgaard ten noordwesten.

Boerenhuis: dubbelhuis van vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts; anderhalve bouwlaag + kruipzoldertje boven opkamer; ononderbroken zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Baksteenbouw op gecementeerde en wit beschilderde plint; gecementeerd gevelparement met schijnvoegen; gegroefde pilasters; art-decogetinte panelen met zon en wolken op de borstweringen. Deur tussen gegroefde pilasters onder rechte kroonlijst waarboven Marianisje tussen voluten. Rechthoekige vensteropeningen, twee rechthoekige betraliede kelderopeningen onder opkamer. Ten noordoosten, lage stal onder zadeldak met overstekende dakrand (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw; zijgevel gedateerd 1781 door middel van uitstekende stenen tichelen. In zijgevels: korfboogpoort geflankeerd door twee betraliede rechthoekige venstertjes waarboven laadluik. Tweede stal onder zadeldak ten noorden. Ten oosten, stal/ dwarsschuur met rechts aanpalend voormalig wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verspringende nokhoogtes; stalgedeelte van vier traveeën met stapelgebinte met in balk inscriptie "ADM 1751". Korfbogige schuur- en wagenhuispoort. Uilengat in rechtse zijgevel. Ten noordoosten, open wagenhuis gedateerd 1914 door middel van donkere pannen in rood zadeldak.

Auteurs:  Huys, Martine