Hoeve De Vlakte

"De Vlakte" (vroeger "Vinkengoed", zie bewoners). Hoeve met losse, lage en verankerde baksteen bestanddelen, onder pannen zadeldaken op een gekasseid erf. Geasfalteerde oprit. Erfbeplanting met populieren en knotwilgen; boomgaard ten noorden, afgescheiden van erf door brede gracht, mogelijk restant van walgracht.

Ten noorden, sterk aangepast boerenwoonhuis met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën rechts. Witgekalkte gevels op gepikte plint. Aangepaste muuropeningen; betralied kelderraam aan achtergevel. Interieur: bepleisterde en witgekalkte kelder met tongewelven op centrale ronde zuil. Aan voorgevel aanpalende "zomerkeuken/bakhuis" (nok loodrecht op boerenhuis); rechthoekig venster met schuifraam met kleine roedeverdeling, oculus in zijgevel. Ten noorden, kleine stal met wagenhuis in annex. Ten oosten, schuur met duidelijke bouwnaden. Linker zijgevel: arduinen gevelsteen "1872"; rechter zijgevel: gevelsteen "18?7". Overige bedrijfsgebouwen van recente datum.

Auteurs:  Huys, Martine